Cavalierit ja terveys

Cavalier-rodulla on vakavampina terveysuhkina sydämen läppävika ja uudempana tulokaana syringomyelia.
Lisäksi PEVISASSA-perinnöllisten tautien vastustamisohjelmassa tutkitaan koiran silmät perusteellisesti ja samoin polvista patella luksaatio. Näiden tutkimusten tulokset täytyy olla riittävän tuoreita ja riittävän hyviä ennen kuin koiraa voi käyttää jalostukseen.
Lisäksi on mahdollisuus ottaa koiralta poskiharjausmenetelmällä
DNA-näyte, josta selviää kantaako koira Episodic falling tai Curly coat/Dry eye-geeniä. Geenitestillä pystytään rajaamaan sairaat koirat pois jalostuksesta sekä ehkäisemään, että kantajaa ei yhdistetä toiseen kantajaan.
Syringomyelian perinnöllisyyttä ei ole pystytty vielä selvittämään, mutta magneettikuvaamalla koiran aivot ja kaularankaa saadaan selville, onko koiralla syringomyelia tai aivokammion laajentumaa. Koira voi siitä huolimatta olla oireeton tai oireilla pienilläkin muutoksilla vakavasti.
Omassa kennelpuuhastelussani olen ottanut sen linjan, että käytän vain magneettikuvaustuloksen 0 mm saaneita koiria ja muiltakin osin tietysti terveitä koiria.
Tästä syystä maksan kasvattini omistajalle 50 euroa kauppahinnasta takaisin kun silmä-polvi-ja sydänkuuntelut on tehty yli vuoden vanhalle koiralle. Samoin maksan 100 euroa, jos kasvattini magneettikuvataan yli 2,5 vuoden iässä.
Linkitän tänne terveysaiheisia linkkejä myöhemmin.